Ο Νοέμβριος πήρε το όνομα του από το λατινικό novem, δηλαδή το 9, γιατί ήταν ο ένατος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου. Είναι ο μήνας που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μας εισάγει σιγά σιγά στο χειμώνα.
Οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει αυτό το μήνα στον Ποσειδώνα και γιόρταζαν τα Ποσειδώνια.
Για τους αρχαίους Έλληνες, ο Νοέμβριος ήταν ωστόσο ο 5ος μήνας και ονομαζόταν «Μαιμακτηρίων».
Το όνομα αυτό προέρχεται από ένα εκ των προσωνυμίων του Θεού Δία εκείνο του «Μαιμάκτη», δηλαδή του θυελλώδη.
Ο κόσμος τότε φοβόταν το μένος του Δία και οργάνωνε γιορτή για να τον εξευμενίσει και να εξασφαλίσει καλές καιρικές συνθήκες.
Ο αστερισμός της Πλειάδας, δηλαδή της Πούλιας, είναι αυτός που κυριαρχεί το Νοέμβριο. Η ανατολή της Πούλιας στα τέλη Μαΐου και η δύση της στα μέσα Νοεμβρίου σημαδεύουν αντίστοιχα την αρχή του καλοκαιριού και την αρχή του χειμώνα.
Ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Πτολεμαίος αναφέρουν ότι η δύση του αστερισμού των Πλειάδων, περίπου στις 3 Νοεμβρίου, σηματοδοτούσαν την επιδείνωση του καιρού και το τέλος των θαλασσινών ταξιδιών, λόγω των ισχυρών ανέμων.
Ο λαός αποκαλεί το μήνα που ξεκινά, Βροχάρη, επειδή δίνει πολλές βροχές (ας το ελπίσουμε) ή Σποριά (Σποριάρη), αφού στη διάρκεια του γίνεται η σπορά των σιτηρών και οσπρίων .Επίσης κάπου άκουσα ότι τον λένε και «ανακατωσιάρη» λόγω του άστατου καιρού.
Όπως και να έχει εμείς τον καλωσορίζουμε το νέο μήνα με αισιοδοξία, με αγάπη με την απόφαση ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ!

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ας είναι το σύνθημα μας για το νέο μήνα. Με χαμόγελο και αγωνιστικό φρόνημα ότι ΤΙΠΟΤΕ δεν θα με κάνει να ξεφύγω από το στόχο μου για ένα μήνα δημιουργίας, χαράς και προσφοράς. Όπως πέφτουν τα φύλλα ας πέφτουν και οι κακίες μας. Όπως φυτεύονται οι σπόροι ας φυτεύουμε τους σπόρους της αγάπης, της αλληλοπεριχώρησης, της αλληλεγγύης ,της προσφοράς.

Καλό κι ευλογημένο μήνα με τις ευχές όλων των Αγίων που εορτάζουν το Νοέμβριο και που δεν είναι λίγες!!

Αν ήταν πρόσωπο ο Νοέμβριος θα σου έλεγε ένα χαμογελαστό
“ευχαριστώ”
Μου αρέσει!Μου αρέσει!