Γιατί ο Θεός δεν απαντά στις προσευχές μας


Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου

Ένα μεγάλο ερώτημα που μας βασανίζει πολλές φορές είναι, γιατί ο Θεός δεν μας δίνει, ή καθυστερεί να μας δώσει, αυτό που του ζητάμε. Ο ίδιος ο Χριστός διαβεβαιώνει: «Ζητάτε από τον Θεό και θα σας δοθεί· ψάξτε και θα βρείτε· κτυπάτε και θα σας ανοίξει» (Ματθ. 7:7)


Γιατί τότε οι προσευχές μας δεν εισακούονται;


Οι πατέρες της Εκκλησίας με την πνευματική τους πείρα και στηριζόμενοι σε παραδείγματα από την Αγία Γραφή δίνουν συνοπτικά τις ακόλουθες απαντήσεις.


Για να δοκιμάσει την πίστη μας (ο Ισαάκ προσευχόταν 20 χρόνια για να λυθεί η στείρωση της γυναίκας του Ρεβέκκας). Ή για να φανερωθεί η πίστη μας (Χαναναία).


Για να εκτιμήσουμε αυτό που θα μας δώσει, και να το φυλάξουμε με προσοχή.


Η αναβολή προμηνύει μεγαλύτερο δώρο. (Η αγία Μόνικα ζητούσε επί 18 χρόνια να μετανοήσει ο γιος της Αυγουστίνος, και τελικά έγινε άγιος).


Γιατί αυτό που ζητούμε δεν μας ωφελεί. Ο απόστολος Παύλος ζητούσε συνεχώς από τον Θεό να τον απαλλάξει από τον βασανιστικό “σκόλοπα”, αλλ’ αυτός δεν άκουσε την προσευχή του.


Πολλές φορές το να μη πάρουμε αυτό που ζητούμε είναι πιο ωφέλιμο από το να το πάρουμε. Ο Θεός γνωρίζει ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον.
Αναβάλλει να μας δώσει αυτό που ζητούμε, για να μας έχει συνεχώς κοντά του με την προσευχή. Επειδή πολλές φορές, αφού πάρουμε αυτό που ζητούμε, σταματάμε να έχουμε προθυμία στην προσευχή (ι. Χρυσόστομος).


Τελικά, το να προσευχόμαστε θερμά μέρα και νύχτα και να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον Θεό, αξίζει περισσότερο απ’ αυτό που ζητούμε να μας δώσει. «Γιατί τι άλλο είναι ανώτερο από την συναναστροφή με τον Θεό;» (Νείλος ασκητής).


Γι’ αυτό ας μην ολιγοψυχούμε, αν δεν παίρνουμε αυτό που ζητούμε. Ας μάθουμε να ευχαριστούμε τον Θεό όχι μόνο όταν παίρνουμε αλλά και όταν δεν παίρνουμε· διότι «αμφότερα χρησίμως ποιεί» (και τα δύο τα κάνει για το καλό μας).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: