«Σχολάσατε και γνώτε ότι εγώ ειμί ο Θεός»

«Σχολάσατε και γνώτε ότι εγώ ειμί ο Θεός»

 Ωραιότατη προτροπή. Ελευθερωθείτε από κάθε περισπασμό και με ηρεμία προσέξτε και μάθετε «ότι εγώ είμαι ό Θεός». Σχολάσατε. Σταματείστε τίς ατέλειωτες βιοτικές μέριμνες. Παύσατε και ελάτε να γνωρίσετε τον Θεό. Κόψτε τα δεσμά πού σας κρατούν δεμένους στα γήινα και στα φθαρτά.

Αυτή είναι ή συμβουλή πού έρχεται από τον 45ο Ψαλμό και το στίχο 11. Με τη γραφίδα του Ψαλμωδού ό ίδιος ο Θεός μας δείχνει το δρόμο μιας ανάπαυλας, μιας απελευθέρωσης από τα υλικά, για να Τον γνωρίσουμε βαθύτερα.

Είναι γεγονός ότι μέσα στις ποικίλες ενασχολήσεις ό σύγχρονος άνθρωπος δεν ακούει αυτή τη θεϊκή προτροπή.

Δεν μένει χρόνος, ούτε διάθεση, ούτε δύναμη, για κάτι το ανώτερο, το πνευματικότερο, το ουσιαστικότερο, πού επαναπαύει την ψυχή. Όπως λέγει ό Μ. Βασίλειος, η ζωή μας καταντάει «βοσκηματώδης» καί δεν κοιτάμε τον ουρανό.

Αξίζει όμως να αφήνουμε συχνά-πυκνά τίς βιοτικές μέριμνες πού δεν τελειώνουν ποτέ, και να στρέφουμε την ύπαρξη μας προς τα άνω.

Ωστόσο αυτό το «σχολάσατε» δεν έχει την έννοια της ραθυμίας, του ρεμβασμού και της ραστώνης. Πρόκειται για μία σχόλη με πνευματική δύναμη μέσα της. Για μία σχόλη πού απελευθερώνει τον άνθρωπο από την επιρροή των υλικών πραγμάτων, πού υπερνικά τους πειρασμούς, πού κάνει την ψυχή αμέριμνη, ανοικτή στο θείο θέλημα και στην υπακοή σ’ αυτό. “Η σχόλη αυτή δεν είναι άρνηση. Είναι θέση για μάθηση, για γνώση του Θεού. Και αυτό γιατί «άνευ ησυχίας αδύνατον καθαρθήναι» και ή εσωτερική καρδιακή κάθαρση φέρει την επουράνια χάρη και την αληθινή γνώση του Θεού.

“Εχει μεγίστη αξία αυτό το «σχολάσατε», αυτή ή ησυχία, ή σκοπή προς θεογνωσίαν, διότι ή θεογνωσία επιτελείται ως μυσταγωγία εντός της καρδίας. Και τελικά να ξέρουμε ότι την επιτελεί το άγιο Πνεύμα.

Να σωπάσουμε μέσα μας, λοιπόν, για να ακούσουμε τη φωνή του Θεού, για να μας αποκαλυφθεί ή σώζουσα αλήθεια, Σ’ αυτή την άγια σιωπή να ξέρουμε ότι θα ξεψυχήσουν οι χίλιοι θόρυβοι της ματαίας κοσμικής καθημερινής ζωής μας.

Σέ μία κοινωνία ποικίλου θορύβου και ψυχικής κοπώσεως και ανησυχιών, το «σχολάσατε και γνώτε ότι εγώ ειμί ό Θεός» έχει εξαιρετική επικαιρότητα. Στον αγώνα πού ό καθένας μας κάνει για αποκατάσταση της υγείας της ψυχής του, θα έχει θέση το ψαλμικόν «σχολάσατε καί γνώτε».   

Πάντως ο Θεός μας προσκαλεί συνεχώς

Αρχ.Χρυσόστομου Παπαθανασίου

Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: