Να μην θεωρούμε τους εαυτούς μας αλάνθαστους και τέλειους..

Αυτό το γράφω με αφορμή τον σεβασμό που πρέπει να έχουμε ως ορθόδοξος εκκλησία και ως Χριστιανοί προς τα άλλα δόγματα θρησκειών, σε ανθρώπους χριστιανούς που είναι εικόνες Θεού. Αλίμονο η εκκλησία του Χριστού αδελφοί μου να γινόταν αιτία ρητορικής μίσους. Το ότι έχουμε διαφορές, προσευχόμαστε και ευχόμαστε ώστε κάποια στιγμή να βρεθεί λύση και να διορθωθούν όλα με γνώμονα την αλήθεια και την αγάπη στον Θεό και να γίνουμε και πάλι όλοι η μια αγία του Χριστού εκκλησία όπως τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια.

«η Εκκλησία είναι η στοργική μάνα, η ανοικτή και ευσπλαγχνική αγκαλιά, το ʺπανδοχείονʺ της αγάπης, στο οποίο χωρούν οι πάντες και κυρίως οι πονεμένοι και αναγκεμένοι άνθρωποι, οι αναξιοπαθούντες, οι πτωχοί, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες, όλοι οι ελάχιστοι αδελφοί του Κυρίου των οποίων πλήττεται η αξιοπρέπεια και διακυβεύεται πολλές φορές αυτό καθ’ εαυτό το δικαίωμα στην ζωή».

Δύναμή της εκκλησίας είναι η θυσιαστική της αγάπη και αυτό που ζητούμε και θέλουμε είναι ανεμπόδιστα και απρόσκοπτα να θυσιαζόμαστε και όχι να θυσιάζουμε, να διακονούμε και όχι να εξουσιάζουμε, να προσφέρουμε και όχι να παίρνουμε, να ξεκουράζουμε τον κάθε άνθρωπο, να αγαπάμε και να ενώνουμε».

Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε σε αυτό τον κόσμο, παρά μόνο να ενώσουμε τις προσευχές και τις καρδιές μας να σταματήσουν τα κακά και ο πόνος σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε μικρούς και μεγάλους, σε νέους και μικρά παιδιά.
Πολλές φορές και το λέω με λύπη και πόνο ψυχής, εμείς οι ορθόδοξοι Χριστιανοί φερόμαστε πολύ ανορθόδοξα και λειτουργούμε ως παράδειγμα προς αποφυγή και όχι προς μίμηση. Μας χαρακτηρίζει η κριτική και ο φανατισμός και όχι η διάθεση καλής καρδιάς, λείπει από τον χαρακτήρα μας η διάκριση για κάθε λεπτή ψυχή με αποτέλεσμα να πληγώνουμε πολύ εύκολα ανθρώπους που δεν έχει νόημα να τους πικραίνουμε για λάθη του παρελθόντος, όπως δεν θα θέλαμε σε μας να υπενθυμίζουν τα λάθη μας έτσι δεν θα ήταν όμορφο να γινόμαστε ένα εκτελεστικό απόσπασμα για τον άλλο!!! Η αγάπη του Χριστού διορθώνει και ανοίγει διέξοδα, δεν δημιουργεί ίντριγκες και κακίες, φανατισμούς και θολωμένα μυαλά, δεν έχει σκοπό να πονέσει τον συνάνθρωπο του, αλλιώς δεν καταλάβαμε τι θα πει Χριστιανισμός και απουσιάζουμε από τον πνεύμα του Κυρίου μας που συνάντησε την Σαμαρείτιδα δίνοντας διέξοδο στο αδιέξοδο της, απουσιάζουμε από την φώτιση και το πνεύμα του Αγίου Πνεύματος!! Χριστιανισμός σημαίνει: Σταυρωμένη αγάπη!!!

Εξομολογούμαι κάτι προσωπικό ως άνθρωπος, πολλές φορές βρέθηκα σε διάφορες περιπέτειες στη ζωή μου και ανάμεσα σε συμπληγάδες και φουρτούνες είτε για προσωπικά ζητήματα είτε για να βοηθήσω άλλους συνανθρώπους μας, είδα λοιπόν χέρια να με σηκώνουν και να με κρατάνε, χέρια πολλά παρά πολλά, χέρια που δεν πίστευα ποτε πως θα με ακουμπούσαν, χέρια όμως όχι ορθόδοξα αλλά μαρτύρων του Ιεχωβά, καθολικών χριστιανών και άλλων ομολογιών, χέρια ανθρώπινα με ανθρωπιά και αγάπη. Γιατί το λέω αυτό; Για να σας πω αδελφοί μου ότι ποτε δεν πρέπει να καταδικάζουμε κανέναν στην ζωή μας, όποιος και να είναι, ότι και να είναι σε ότι και όπου και αν πιστεύει. Ίσως αν εμείς ήμασταν καλά παραδείγματα τότε και οι γύρω μας να άλλαζαν και να ακολουθούσαν το δικό μας παράδειγμα….κάποτε ένας Αυτοκράτορας ζήτησε από κάποιον άνθρωπο του Θεού να του μιλήσει για τον Χριστό και να βαπτιστεί Χριαστιανός και ο άνθρωπος του Θεού το έκανε, πέρασε όμως ο καιρός και ο αυτοκράτορας δεν επικοινώνησε ξανά, τότε πήγε και τον βρήκε ο άνθρωπος του Θεού και του είπε τελικά μεγαλειότατε θα γίνεις Χριστιανός;; Ο αυτοκράτορας απάντησε: όταν έμαθα για τον Χριστό ενθουσιάστηκα, όταν γνώρισα τους Χριστιανούς απογοητεύτηκα και είπα αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Χριστό!! Ας μην επικρίνουμε κανένα λοιπόν γιατί στην Βασιλεία του Θεού θα έχουμε πολλές εκπλήξεις…και δεν ξέρω αν εμείς καταφέρουμε να μπούμε που κομπάζουμε και καυχόμαστε ότι είμαστε οι σωστοί κατά πάντα και δια πάντα. Ο Χριστός σταυρώθηκε για όλους μας και θέλει όλοι μας να βρούμε τον δρόμο μας, τον δρόμο του Θεού, την πορεία προς το Φώς το αληθινό και να σωθούμε. Αυτά για να μην θεωρούμε τους εαυτούς μας αλάνθαστους και τέλειους.

Αρχιμανδρίτης Γέροντας Νεκτάριος Γεωργίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: