Αληθινή τομή

Όταν συναντιέσαι ή επικοινωνείς μ’ ένα πολύ αγαπημένο σου πρόσωπο, τότε και οι πιο απλές στιγμές σου είναι απολαυστικές. Σου χαρίζουν μια άρρητη ευτυχία, γιατί η παρουσία ή η επικοινωνία του αγαπημένου σου προσώπου εγγίζει την καρδιά σου και όλο σου το Είναι.

Αντίστροφα, μπορεί να είσαι ανάμεσα στα πιο «επίσημα» πρόσωπα, στις πιο επίσημες ώρες, και να σου είναι όλα ξένα, ανούσια και κουραστικά, επειδή, ακριβώς, δεν σου αγγίζουν την καρδιά.

Οι στιγμές της ζωής μας παίρνουν το περιεχόμενο που τους δίνουν οι δικές μας κεραίες, τα δικά μας κριτήρια. Μερικές φορές κι αυτό που τους δίνουν οι συμπτώσεις που μεσολαβούν απροσδόκητα. Αλλού κατεύθυνες την πορεία σου, και μια σύμπτωση απρόβλεφτη σε βγάζει αλλού. Μια σύμπτωση μπορεί να σου χαλάσει ή να σου φτιάξει τη ζωή. Να σου χαρίσει ή να σου αφαιρέσει ευτυχία. Μυστήριο κι αυτές οι συμπτώσεις. Αναποδογυρίζουν ζωές.

Πάντως, η βαθειά απόλαυση έρχεται μόνο απ’ ότι αγαπάς. Όλες οι άλλες απολαύσεις, που δεν έχουν περιεχόμενο την αγάπη, είναι δευτερεύουσες. Είναι ασήμαντες. Γι’ αυτό η μεγαλύτερη τομή στη ζωή μας είναι η αγάπη.

Ποια αγάπη όμως;

Όχι η εγωκεντρική, που θέλει μόνο να παίρνει.

Όχι η αρρωστημένη, που θέλει μόνο αυτή να υπάρχει.

Όχι η συμφεροντολόγα, αλλά η ανιδιοτελής. Η καθαρή αγάπη. Αυτή που συνέχεια θυσιάζεται προσφέροντας τα πάντα. Μόνο αυτή δίνει αληθινή ευτυχία.

Αυτή μπορεί να ξεπηδάει από ένα ιδανικό. Από ένα αριστούργημα τέχνης. Από μια έκφραση θείας λατρείας. από μια θυσία. Κι από οτιδήποτε άλλο που μπορεί να δονήσει και να τάμει την ψυχή μας.

Τα μίση, η εκδίκηση, ο εγωκεντρισμός, η ιδιοτέλεια, που σημαίνουν θάνατο, όλο και κλέβουν από τη ζωή μας.

Η αληθινή αγάπη, που σημαίνει ζωή, όλο και προσθέτει ζωή στη ζωή μας.

Η αληθινή τομή είναι να προτιμάς να δίνεις και όχι να παίρνεις. Γιατί όταν δίνεις αληθινά τότε παίρνεις πολλά. Τα παίρνεις όλα.

Κιλίφης, Τιμόθεος Κ., Τομές: λόγος, λογική, επιστήμη (δοκίμια), Αθήνα, [χ.ε.], 1980

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: