Μην αφήνουμε λοιπόν μέσα μας τους κακούς λογισμούς που έχουμε για κάποιον άνθρωπο…

Όταν έχεις μία κακή προαίρεση προς τον άλλον είναι σίγουρο ότι ακόμα και κάτι σωστό και σοφό να σου πει, εσύ δεν θα τον ακούσεις. Αντιθέτως θα του εναντιωθείς, μόνο και μόνο για να διαφωνήσεις μαζί του και κατά κάποιο τρόπο να τον πληγώσεις.

Είναι ολέθριο για τις σχέσεις μας και γενικότερα για την ζωή μας η κακή προαίρεση. Διότι δεν μας αφήνει να δούμε την αλήθεια και φως που έχει ο συνάνθρωπός μας. Ουσιαστικά αδικούμε τον άλλον αλλά κυρίως αδικούμε και τον εαυτό μας διότι τον φυλακίζουμε μέσα στην εμπάθεια και την κακία.

Έναν τρόπο αντιμετώπισης των κακών λογισμών που έχουμε για έναν συνάνθρωπό μας, μας τον λέγει ο Γέροντας Γερμανός Σταυροβουνιώτης. «Να απορρίπτεις με όλη σου τη δύναμη και να εξομολογείσαι με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ταπείνωση όλες τις καχυποψίες και φαντασίες, που σου υποβάλλει ο διάβολος, για να σε κάνη να αντιπαθής και να αποστρέφεσαι τον πλησίον σου.
Δεν υπάρχει χώρος παραμονής στη Βασιλεία των ουρανών γι’ αυτούς, που στη ψυχή τους δεν έχουν χώρο αγάπης για τους εχθρούς τους».

Μην αφήνουμε λοιπόν μέσα μας τους κακούς λογισμούς που έχουμε για κάποιον άνθρωπο. Ας του εξομολούμαστε με μετάνοια και ταπείνωση. Διότι εάν το κάνουμε, τότε οι λογισμοί αυτοι αποκτούν δύναμη και ρίζες μέσα στην καρδιά μας, με αποτέλεσμα να σταθεροποιείται στο νου και την καρδιά μας η κακή προαίρεση προς τον άλλον.
Όμως ποιο το όφελος τελικά; Όχι μόνο δεν ωφελούμαστε αλλά καταδικάζουμε τον εαυτό μας στην απώλεια, μιας και η Βασιλεία του Θεού δεν έχει τόπο όπου κάποιος εμπαθής άνθρωπος μπορεί να κατοικήσει.

Δεν υπάρχει δικαιολογία για τους κακούς λογισμούς. Ό,τι κι αν μας έχει κάνει ο άλλος άνθρωπος. Και αυτό μας το διδάσκει ο ίδιος ο Κύριος με τον Σταυρό Του, μας το κηρύττει η ανεξικακία Του και η συγχώρεσή Του.

Εάν θέλουμε όντως να είμαστε φίλου του Χριστού καλούμαστε και εμείς, όχι εκτάκτως αλλά συνεχώς να ζούμε όπως Αυτός. Και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πλέον και εμείς θα κινούμαστε στην ζωή μας και στις σχέσεις μας με τους άλλους καλοπροαίρετα, έτοιμοι να συγχωρήσουμε, έτοιμοι να αγκαλιάσουμε, με πνεύμα συγκατάβασης, με φρόνημα ταπείνωσης, με αίσθημα σύνεσης και απλότητος.

Μην δημιουργούμε την προσωπική μας κόλαση με την κακή μας προαίρεση. Είναι κρίμα να χάσουμε μια αιωνιότητα με τον Χριστό επειδή επιλέξαμε σ’ αυτήν την ζωή την σκληρότητα από της επιείκεια, την αυστηρότητα από το έλεος, την κακία από την καλοσύνη, το μίσος από την αγάπη, τον εγωισμό από την ταπείνωση, την αδιαλλαξία από την συγχώρεση.

Αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαδόπουλος FB

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: