Ένας εγωιστής άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να αγαπήσει

Ένας εγωιστής άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να αγαπήσει.

Ο εγωιστής άνθρωπος δεν αγαπά κανέναν γιατί αγαπά μόνο τον εαυτό του. Και δεν ακούει κανέναν γιατί ακούει μόνο τον εαυτό του. Και δεν θεραπεύεται ποτέ γιατί γίνεται ο ίδιος γιατρός του εαυτού του. Ούτε επικοινωνεί με άλλους γιατί μιλά μόνο με τον εαυτό του. Και το χειρότερο; ούτε βλέπει τι του γίνεται γιατί είναι τυφλός! Και δεν βλέπει τη γύμνωσή του και την αρρώστια του και τα τραύματά του.

Γι’αυτό ο Φαρισαίος κατακρίθηκε, γιατί δεν άφησε τη θεραπεία να τελεσφορήσει. Ενώ ο τελώνης, ναι μεν ήταν αμαρτωλός, κακούργος και ελεεινός, αλλά δικαιώθηκε από το Θεό γιατί βρήκε το μυστικό της επιτυχίας.

Τι έκανε; στάθηκε πίσω, έσκυψε κάτω έκλαψε, χτύπησε το στήθος του και είπε, Θεέ μου, λυπήσου με τον αμαρτωλό.«ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ».Αυτό το πράγμα άνοιξε τη βασιλεία του Θεού. Έτσι μπήκε ο τελώνης.

Γι’αυτό «οἱ τελῶναι καί αἱ πόρναι προάγουσι ὑμᾶς εἰς τήν Βασιλείαν τῶν Οὐρανῶν».Όχι για τα έργα τους αλλά για το ήθος τους. Γιατί είχαν ήθος σωστό έναντι του Θεού.

Δεν έφεραν σαν πρόσχημα τα καλά τους έργα.. δεν είχαν ίχνος υπερηφανείας.. δεν πίστεψαν ποτέ ότι είναι άξιοι της βασιλείας του Θεού!

Έλεγε ο παπαΤύχων ο ρώσος ότι είδα, λέει, τον παράδεισο και την κόλαση.

Πωπω, λέει, τι γίνεται εκεί! Η κόλαση είναι γεμάτη αγίους αλλά αγίους υπερηφάνους και ο παράδεισος είναι γεμάτος αμαρτωλούς αλλά αμαρτωλούς ταπεινούς

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

https://youtu.be/ZfGY1z6MCfU

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: