Ο ζητιάνος…

Μια φτωχή γυναίκα ψήνει δύο κέικ κάθε πρωί. Ένα για τα μέλη της οικογένειας και το δεύτερο, επιπλέον, για ένα περιστασιακό περαστικό. Η γυναίκα έβαζε πάντα το δεύτερο κέικ στο περβάζι και κάθε άτομο που περνούσε θα μπορούσε να το πάρει. 

Κάθε μέρα, όταν μια γυναίκα έβαζε ένα κέικ στο περβάζι, προσέφερε μια προσευχή για τον γιο της, ο οποίος έφυγε από το σπίτι για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή. Για μήνες η μητέρα δεν ήξερε τίποτα για το αγόρι της και πάντα προσευχόταν για την ασφαλή επιστροφή του. 

Σύντομα παρατήρησε ότι  κάποιος ζητιάνος  ερχόταν κάθε μέρα και έπαιρνε το δεύτερο κέικ. Αλλά αντί για λόγια ευγνωμοσύνης, μουρμούρισε μόνο: «Το κακό που κάνεις παραμένει μαζί σου και τα καλά επιστρέφουν σε σένα!» και συνέχισε το δρόμο του. 

Αυτό συνέχισε μέρα με τη μέρα. Δεν έλαβε τα αναμενόμενα λόγια ευγνωμοσύνης, η γυναίκα αισθάνθηκε εξαπατημένη. «Κάθε μέρα ο ζητιάνοςι λέει το ίδιο πράγμα! Αλλά τι εννοεί;» 

Και μια μέρα, ιδιαίτερα ενοχλημένη, αποφάσισε να το τερματίσει. 
«Θα ξεφορτωθώ αυτό τόν άσχημο ζητιάνο!» Είπε στον εαυτό της και πρόσθεσε δηλητήριο στο δεύτερο κέικ. 

Αλλά όταν επρόκειτο να το βάλει στο περβάζι, τα χέρια της γυναίκας έτρεμαν. «Τι κάνω?» σκέφτηκε. Και αμέσως πέταξε  το δηλητηριώδες κέικ στη φωτιά,

Ο ζητιάνος όπως συνήθως, πήρε το κέικ, μουρμουρίζοντας τις αμετάβλητες λέξεις: «Το κακό που κάνεις παραμένει μαζί σου, αλλά τα καλά επιστρέφουν σε σένα!» και συνέχισε στο δρόμο του, αγνοώντας τα συναισθήματα που μαίνονται μέσα στη γυναίκα. 

Το ίδιο βράδυ, κάποιος χτύπησε την πόρτα. Όταν την άνοιξε η γυναίκα, είδε τον γιο της να στέκεται στην πόρτα. Φαινόταν φοβερός: πεινασμένος, λεπτός, αδύναμος, με σκισμένα ρούχα. 

«Μαμά, είναι ένα θαύμα που είμαι εδώ! Ήμουν μόλις ένα μίλι από το σπίτι, αλλά ήμουν τόσο πεινασμένος που λιποθύμησα. Πιθανότατα θα πέθαινα, αλλά αμέσως τότε περνούσε κάποιοε ζητιάνος και ήταν τόσο ευγενικός για μένα και μου έδωσε ένα ολόκληρο κέικ. Και είπε ότι ήταν το μόνο φαγητό του για όλη την ημέρα, αλλά βλέπει ότι το χρειάζομαι περισσότερο από ό, τι αυτός. «

Όταν η μητέρα άκουσε αυτά τα λόγια, το πρόσωπό της έγινε χλωμό και έγειρε στην πόρτα για να μην πέσει. Θυμήθηκε τη δηλητηριασμένη πρωινή τούρτα. Σε τελική ανάλυση, αν δεν την είχε κάψει στη φωτιά, ο γιος της θα πέθανε! 

Τότε η γυναίκα κατάλαβε την έννοια των λέξεων: «Το κακό που κάνεις παραμένει μαζί σου, αλλά το καλό επιστρέφει σε σένα!» 

Ηθικό της ιστορίας: 
Προσπαθήστε να κάνετε πάντα καλό, ακόμα κι αν κανείς δεν το εκτιμά τώρα.

πηγή:http://apantaortodoxias.blogspot.com/2021/02/blog-post_131.html?m=1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: