Πολλά κακά προκαλεί ο φθόνος

Ένας βασιλιάς, βασανιζόταν από μια σκέψη .Ποιο είναι το μεγαλύτερο πάθος στον άνθρωπο; Πάντα κατέληγε στον φθόνο και την πλεονεξία. Ποιο όμως από τα δύο κατέχει την πρώτη θέση; Θέλησε να κάνει μια διαπίστωση. Κάλεσε έναν πλεονέκτη μαζί με έναν φθονερό και τους έβαλε και τους δυο σε έναν πειρασμό.

  -Είμαι διατεθειμένος είπε ο βασιλιάς να σας δώσω, ότι θέλετε ότι μου ζητήσετε, με μόνη διαφορά ότι ο, τι ζητήσει ο πρώτος ο δεύτερος θα λάβει το διπλάσιο. Ο πλεονέκτης σιωπά. Δίνει την σειρά στον φθονερό. Αν μιλήσει πρώτος, ο άλλος θα πάρει το διπλάσιο. Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ο πλεονέκτης. Ο φθονερός δέχεται να μιλήσει πρώτος.

    -Βασιλιά μου, λέγει ο φθονερός δέχομαι να μου βγάλεις το ένα μάτι. Έτσι ο πλεονέκτης θα χάσει και τα δυο του μάτια, σκέφτηκε ο φθονερός.

  Ο βασιλιάς έβγαλε το συμπέρασμα του. Ο φθονερός προτίμησε το δικό του κακό, προκειμένου να ικανοποιήσει το πάθος του, βλέποντας το διπλάσιο κακό στον συνάνθρωπο του.

 Αλήθεια, τι φοβερό πάθος ο φθόνος. Κάμνει τον άνθρωπο δυστυχισμένο. Υποφέρει αυτός που το έχει, αλλά κάμνει κακό και σε αυτόν που το εκδηλώνει και το τραγικότερο όλων, η πηγή της ευτυχίας του άλλου , γίνεται πηγή δυστυχίας του ιδίου. Πολλά κακά προκαλεί ο φθόνος. Ο άνθρωπος που φθονεί θλίβεται, κατακρίνει, συκοφαντεί, αδικεί και τέλος φονεύει διότι «ο φθόνος τον φόνο τίκτει».

~ Εκδόσεις ορθοδόξου χριστ.αδελφότητος Λυδία Θεσσαλονίκη 1988

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: