Να μην βάζεις ποτέ τελεία σε κάποιον ή σε κάτι.

Να συγχωρείς στους άλλους τα πάντα, όπως κάνει ο Θεός με τον καθένα μας.
Να μην βάζεις ποτέ τελεία σε κάποιον ή σε κάτι.

Το ξέρω είναι δύσκολο σε κάποιες περιπτώσεις. Έστω, να βάζεις άνω τελεία.

Η συγχώρεση είναι ότι πιο αρεστό στον Χριστό. Αυτό δεν έκανε και με τους σταυρωτές Του; Κι ας μην μετανόησαν αυτοί. Ο Χριστός όμως τους συγχώρεσε.

Όταν συγχωρούμε ομοιάζουμε στον Χριστό. Τουλάχιστον αυτό να κάνουμε, διότι και εμείς οι ίδιοι έχουμε κάνει λάθη, έχουμε πληγώσει και αδικήσει κι ας μην το κάναμε εκούσια. Όμως το έχουμε κάνει. Γεμάτοι λάθη και αμαρτίες είμαστε. Τουλάχιστον, αφού δεν μπορούμε να φτάσουμε στο ύψος των αρετών, ας προσπαθήσουμε να κατέβουμε στο βάθος της μετάνοιας που θα γεννήσει ταπείνωση και απλότητα, ώστε να γίνουμε επιεικείς με τους άλλους, εύκολοι στην συγχώρεση, απαλοί στους λόγους μας, πράοι στην συμπεριφορά μας, διάκονοι της αγάπης.

Να συγχωρείς λοιπόν διότι ο Θεός συγχωρεί ακόμα και το ασυγχώρητο.

Για το τέλος θα σου και το εξής: να συγχωρείς και τον εαυτό σου. Όχι να τον νταντεύεις και να τον δικαιώνεις εύκολα, αλλά να του δίνεις την ευκαιρία να επανορθώσει και την δυνατότητα να ελπίζει για κάτι καλύτερο. Χρειάζεται προσοχή. Διότι ακόμα και η αδιάκριτη σκληρότητα προς τον εαυτό μας, μπορεί να μας οδηγήσει στην απελπισία και στην απογοήτευση.

Ο άνθρωπος που μετανοεί αναγνωρίζει το λάθος του και πλέον κοιτά μπροστά με ελπίδα. Αυτό να κάνεις κι εσύ. Αυτό κάνει και ο Κύριος μαζί σου όταν μετανοείς και εξομολογείσαι.

Μην μένεις λοιπόν στα λάθη σου, αλλά να τα χρησιμοποιείς για να γίνεις πιο ταπεινός, σοφός και συνετός ώστε να μην ξαναπέσεις στα ίδια και χειρότερα.


Π.Παυλος Παπαδόπουλος FB

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s