Άλλο μοναχικότητα και άλλο μοναξιά…

Όταν η καρδιά του ανθρώπου μάθει στην μοναξιά είναι δύσκολο να φύγει από αυτήν. Την αγαπά την μοναξιά του κι ας λέγει το αντίθετο.

Είναι αυτό το παράδοξο που συμβαίνει. Ενώ θέλει να έλθει κάποιος άνθρωπος στην ζωή του, κάποιος να μοιράζεται τον πόνο του, τις αγωνίες του· ενώ θέλει κάποιον να τον αγαπήσει, ενώ λαχταρά κάποιον να παύσει την μοναξιά του· όταν γίνει αυτό, τότε είναι έτοιμος να τον διώξει αμέσως από κοντά του, να τον αρνηθεί, να τον κατακρίνει, να τον επιπλήξει, να του δείξει ότι η παρουσία του και μόνο του δυσκολεύει την ζωή, διότι σκέπτεται και ενεργεί διαφορετικά απ’ αυτόν.

Είναι αυτή η τραγικότητα του ανθρώπου που ενώ θέλει να κοινωνεί με τον άλλον συγχρόνως δεν ανέχεται την διαφορετικότητα του άλλου. Από την μία θέλει την παρέα του, από την άλλη δεν θέλει να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από το βόλεμά του, από τον εγωισμό του, από την ιδιοτροπία του.

Προτιμά ουσιαστικά την μοναξιά του κι ας μην το ομολογεί.
Μάχεται να μείνει μόνος. Φοβάται την ουσιαστική κοινωνία με τον άλλον. Φοβάται μήπως ο άλλος τον πληγώσει, μήπως τον ξεβολεύσει, μήπως του γίνει βάρος, μήπως εκτοπίσει τον εγώ του από το κέντρο της ζωής του.

Όλα αυτά τα νιώθει διότι δεν είναι έτοιμος να κάνει αυτό το άνοιγμα προς τον άλλον· δεν είναι διαθέσιμος να χάσει για χάρη του άλλου· δεν θέλει να γνωριστεί από τον άλλο φοβούμενος την απόρριψη.

Μα αυτό είναι κόλαση. Μια κόλαση που δημιουργεί ο ίδιος ο άνθρωπος διότι δεν θέλησε να ζήσει τον παράδεισο της αγάπης, της ελευθερίας, της αποδοχής, της αφοβίας, της συγχώρεσης.

Κλείνεται ο άνθρωπος στο καβούκι του εγώ του. Αποκτά φοβίες. Είναι πάντα καχύποπτος με όλους. Η καρδιά του γίνεται σκληρή. Εύκολα κατακρίνει και απορρίπτει. Δύσκολα συγχωρεί και αγαπά.

Η μοναξιά είναι μια παρά φύσιν κατάσταση του ανθρώπου, μία διαστροφή της φύσης του. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για σχέση, για κοινωνία.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι με κλειστή, σκληρή καρδιά δεν μπορούμε να ζήσουμε θεοπρεπώς.

Όταν πάψουμε να περιθάλπτουμε τον εαυτούλη μας και πλέον είμαστε έτοιμοι να ανοιχτούμε χωρίς κόμπλεξ και φοβίες προς τους άλλους, τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε φως στα σκοτάδια μας.

Πολλοί παραπονιούνται για την μοναξιά τους. Γκρινιάζουν. Τα βάζουν με όλους και όλα, εκτός με τον εαυτό τους. Ο εαυτούλης τους ποτέ δεν φταίει. Μα αυτή είναι η πλάνη που έχει κτίσει την κόλασή τους.

Κι αν σε κάποια περίπτωση υπάρξει ανάληψη των ευθυνών μας, δυστυχώς δεν υπάρχει μετάνοια. Κι γι’αυτό ξαναπέφτουμε στα ίδια και στα ίδια λάθη. Και ενώ καταλαβαίνουμε τον λάθος τρόπο επικοινωνίας και σχέσης μας με τους άλλους κι όμως και πάλι επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη, πληγώνοντας και απομακρύνοντας τους άλλους.

Η μεγάλη μας αποτυχία είναι ότι πέφτουμε στα ίδια λάθη, στις ίδιες κακές συμπεριφορές, αρνούμενοι να αποτινάξουμε όλα αυτά τα “κολλήματα” που έχουμε, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε ρήξη στις σχέσεις μας, χάνοντας μόνιμα τους ανθρώπους που θέλανε να μείνουνε μαζί μας, που μας αγάπησαν, που θέλανε να περνάνε χρόνο μαζί μας και ήταν έτοιμοι να μοιραστούν μια ολόκληρη ζωή μ’ εμάς.

Είναι αυτή η αυτοκαταστροφική μανία του εγωισμού που τα θέλει όλα αλλά δεν θέλει κανέναν, που ποθεί αλλά φοβάται, που καταλαβαίνει το λάθος και την άλλη στιγμή το ξαναπράττει.

Σπάνια θα βρεις άνθρωπο που ζει μέσα στην μοναξιά χωρίς να φταίει ο ίδιος. Όλοι κάπου, κάπως φταίνε. Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα που καλούμαστε όλοι μας να δούμε.

Εάν ζεις κάτι τέτοιο, πάψε να γκρινιάζεις, πάψε να κλαψουρίζεις. Εάν θέλεις όντως να βγεις από το σκοτάδι αυτό, χρειάζεται πρωτίστως να βγεις από το σκοτάδι του εγωισμού σου, χρειάζεται πλέον να ανοίξεις την καρδιά σου χωρίς να θέτεις όρια, κανόνες και όρους.

Μόνο εσύ μπορείς να νικήσεις την μοναξιά σου. Πάψε να την ταΐζεις με την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά σου, με τις εμμονές σου, με την ανισορροπία της ψυχής σου που πάντα ψάχνει αφορμές για σύγκρουση.

Και δεν μιλώ για την μοναχικότητα που ίσως βιώνεις.

Άλλο μοναχικότητα και άλλο μοναξιά…

Π.Παυλος Παπαδόπουλος FB

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: